Ważny i niedoceniany składnik pokarmowy
Zazwyczaj o roli wapnia w nawożeniu roślin mówi się tylko w kontekście wapnowania. Czy słusznie?
Głównym celem wapnowania jest podniesienie odczynu gleby. Gleby zasilone wapnem są stabilniejsze pod względem odczynu, mniej w nich także szkodliwych jonów metali (glinu czy żelaza).
Tymczasem wapń jest istotny również dla roślin.
Wapń:
- wpływa na podział i różnicowanie komórek,
- wspiera rozwój systemu korzeniowego i pojawienie się włośników,
- odżywienie tym pierwiastkiem na odpowiednim poziomie wpływa na aktywność fotosyntetyczną – rośliny później się starzeją,
- razem z potasem kontroluje gospodarkę wodną,
- wpływa na zachodzenie procesów związanych z przemianami cukrów (nalewanie ziarniaków w zbożach, odkładanie cukru w korzeniu buraka).
Ważną funkcją wapnia jest wpływ na zdrowotność roślin. Rośliny akumulują jony wapnia w komórkach, dzięki czemu stają się odporniejsze na choroby, zwłaszcza na porażenia grzybami.
Niedobór wapnia w glebie oznacza niewystarczające pokrycie potrzeb roślin na ten pierwiastek. Wtedy rośliny charakteryzują się łamliwością liści i pędów oraz są podatne na wyleganie.
Istotną informacją, która powinna posłużyć jako wskazówka w ustalaniu dawek nawozowych, jest fakt, że rośliny pobierają wapń z gleby przez całą wegetację.