Kontrola ziarna magazynowanego
Zawsze należy kontrolować ziarno w magazynach!
Szkodniki tj. mklik mączny, omacnica spichrzanka, wołki lub trojszyki najlepiej rozwijają się i mnożą w ciepłym i wilgotnym środowisku. Dlatego magazyny ze zbożem trzeba utrzymywać w stanie suchym, dbając jednocześnie o odpowiednią wymianę powietrza.
Warunki te są trudne do spełnienia, dlatego przechowywane zboża powinny być stale sprawdzane, czy nie znajdują się w nich szkodniki.
W przypadku wykrycia szkodników w przechowywanym ziarnie należy przeprowadzić zabieg zwalczania owadów.
Szkodniki można eliminować dwoma sposobami:
–metodą gazowania: jednak często jest to niemożliwe z powodu niskiej gazoszczelności magazynów i wysokich kosztów uszczelnienia,
–metodą dezynsekcji: za pomocą środków ochrony roślin, które mogą być stosowane prewencyjnie (np. podczas napełniania silosu zbożem) albo interwencyjnie (gdy w przechowywanym zbożu zostaną znalezione żywe owady).
Zboże po przeprowadzonym preparatem zabiegu zachowuje wysoką jakość handlową, bo szkodniki zbożowe zostaną zniszczone, zanim się w nim rozmnożą. Dzięki temu nie wzrośnie stężenie mikotoksyn, nie ulegnie zmianie jakość białka i ziarno zachowa swoisty, naturalny zapach.
Należy jednak pamiętać, że ziarno po zabiegu dezynsekcji ma okres karencji a każdy środek należy stosować zgodnie z etykietą.