Kiszonka z kukurydzy – dobra jakość to podstawa
Warunki otrzymania wysokiej jakości kiszonki z kukurydzy:
Kukurydza przeznaczona na kiszonkę powinna:
- pochodzić z kukurydzy o zawartości 32-35% suchej masy,
- być dobrze rozdrobniona – przy czym im większy stopień uszkodzenia ziarniaków, tym lepiej,
- zrzucana na pryzmę o szerokości dostosowanej do ilości jednorazowego pobierania kiszonki,
- bardzo dobrze ubita,
- szczelnie przykryta dobrej jakości folią.
Folia przykrywająca pryzmę kukurydzy powinna być:
- elastyczna – nawet na silnym mrozie,
- wytrzymała na rozdarcia i przebicia,
- zawierać stabilizator UV dzięki czemu nie będzie się starzeć pod wpływem działania promieni słonecznych,
- zapewniać warunki beztlenowe konieczne w procesie zakiszania zielonki,
- zapobiegać ulatnianiu się dwutlenku węgla pełniącego funkcję konserwantu kiszonki,
- gwarantować właściwą temperaturę niezbędną w procesie zakiszenia.
Folia kiszonkarska spełniająca powyższe wymagania jest dostępna
w naszych sklepach – w Zdunach i w Krotoszynie.