Łąki i pastwiska.
O wartości użytków zielonych decyduje skład botaniczny runi. Nawóz należy dobrać odpowiednio do składu gatunkowego łąki lub pastwiska. Ważne jest także określenie sposobu zagospodarowania roślin z użytku: kośny lub wypas zwierząt. W drugim przypadku część składników powraca do gleby z odchodami zwierzęcymi. Jednak prawidłowe prowadzenie użytku wymaga systematycznego nawożenia.
Dokonując wyboru nawozu, należy zwrócić uwagę na zawartość składników tj.: azotu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, siarki i sodu. Szczególnie trzeba wziąć pod uwagę duże straty potasu (większe niż azotu), który jest wynoszony z gleby przez rośliny.
Wpływ potasu na użytki zielone:
- przyrost biomasy,
- kształtowanie gospodarki wodnej,
- zwiększona odporność roślin na stresy związane z warunkami klimatycznymi,
- zwiększona odporność na presję patogenów.
Ze względu na systematyczne wynoszenie dużej biomasy nadziemnej na użytkach zielonych ważne jest także uzupełnienie zasobów wapnia, magnezu i siarki. Zabieg taki poprawi jakość paszy oraz wpłynie stabilizująco na niektóre właściwości gleby (strukturę, odczyn).
Należy pamiętać, że wykorzystanie składników mineralnych z nawozów przez rośliny na użytkach zielonych jest większe niż na gruntach ornych, dlatego tak ważne jest ich regularne nawożenie.