Krzem w rolnictwie
Krzem jest jednym z najczęściej występujących pierwiastków w skorupie ziemskiej. Niestety występuje on raczej w formie niedostępnej dla roślin i nierozpuszczalnej w wodzie.
Właściwości krzemu:
-stymuluje procesy życiowe,
-zwiększa tolerancję i odporność roślin na stres,
-redukuje wnikanie patogenów,
-zwiększa efektywność procesu fotosyntezy,
-zmniejsza podatność roślin na wyleganie,
-chroni przed zbyt dużą utratą wody,
-podnosi zdrowotność,
-wspomaga pobieranie fosforu,
-zwiększa sztywność ścian komórkowych,
-zwiększa odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Krzem jest mikroelementem antystresowym.
Podczas susz wiosennych i letnich poprawia kondycję roślin, zapobiega zahamowaniu ich rozwoju i wzrostu. Odpowiednie dokarmienie roślin krzemem daje możliwość osiągnięcia plonu o podwyższonych właściwościach zdrowotnych.