Resztki roślinne

Resztki roślinne

To nie tylko słoma.

Resztki roślinne to pozostałości po zbiorach roślin uprawnych. Ich ilość i jakość różni się w zależności od gatunku, ale również od kierunku użytkowania danej rośliny.

W przypadku skoszeniu kukurydzy na kiszonkę, na polu pozostaje ściernisko, a po kukurydzy użytkowanej np. na ziarno, po wymłóceniu poza ścierniskiem pozostaje spora masa odpadów.

Resztki roślinne to problem pozostający nie tylko po uprawach rolniczych, ale również ogrodniczych i sadowniczych.

Niezależnie od rodzaju i ilości pozostałości

należy zaplanować ich zagospodarowanie.

Pozostawienie resztek roślinnych na polu/w sadzie przez dłuższy okres czasu stanowi zagrożenie, ponieważ są doskonałym środowiskiem do rozwoju i zimowania:

  • grzybów (m.in. z rodzaju Fusarium, które są źródłem szkodliwych dla zwierząt i ludzi mykotoksyn),
  • bakterii,
  • szkodników (w tym groźnej dla upraw kukurydzy omacnicy prosowianki).

Zrób porządki – ułatw dekompozycję.

Poprzez odpowiednio dobrane zabiegi agrotechniczne można przyspieszyć rozkład. Jednak nie wszędzie można dokładnie rozdrobnić resztki roślinne, a w uprawach sadowniczych nie ma możliwości wymieszania ich z glebą.

Aby przyspieszyć i usprawnić proces rozkładu resztek roślinnych warto zastosować odpowiednie środki mineralizujące.

Wybierając środek do mineralizacji warto również sprawdzić, czy poza przyspieszeniem procesu dekompozycji oraz poprawy żyzności, jest w stanie ograniczyć rozwój patogenów (w tym również grzybów z rodzaju Fusarium).

jak usunąć opadłe liście z sadu? jak nie dopuścić do rozwoju chorób w uprawach?

Pomocy w wyborze środków do mineralizacji, ustaleniu dawek w zależności od rodzaju uprawy oraz wszelkich informacji udzielają Sprzedawcy.

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego oraz wizyt w naszych sklepach:

  • 62 721 53 00 Zduny
  • 62 722 78 83 Krotoszyn