Kiszonka z kukurydzy – dobra jakość to podstawa

Kiszonka z kukurydzy – dobra jakość to podstawa

Warunki otrzymania wysokiej jakości kiszonki z kukurydzy:

kukurydza sieczka na kiszonke z kukurydzy

Kukurydza przeznaczona na kiszonkę powinna:

  • pochodzić z kukurydzy o zawartości 32-35% suchej masy,
  • być dobrze rozdrobniona – przy czym im większy stopień uszkodzenia ziarniaków, tym lepiej,
  • zrzucana na pryzmę o szerokości dostosowanej do ilości jednorazowego pobierania kiszonki,
  • bardzo dobrze ubita,
  • szczelnie przykryta dobrej jakości folią.

Folia przykrywająca pryzmę kukurydzy powinna być:

  • elastyczna – nawet na silnym mrozie,
  • wytrzymała na rozdarcia i przebicia,
  • zawierać stabilizator UV dzięki czemu nie będzie się starzeć pod wpływem działania promieni słonecznych,
  • zapewniać warunki beztlenowe konieczne w procesie zakiszania zielonki,
  • zapobiegać ulatnianiu się dwutlenku węgla pełniącego funkcję konserwantu kiszonki,
  • gwarantować właściwą temperaturę niezbędną w procesie zakiszenia.

kiszonkarska-pryzma-silo-vit

Folia kiszonkarska spełniająca powyższe wymagania jest dostępna
w naszych sklepach – w Zdunach i w Krotoszynie.