Folie
Warunkiem dobrego zakiszenia się kukurydzy, która nie będzie się psuć i będzie można ją długo przechowywać, jest brak dostępu powietrza, gdyż tylko w warunkach beztlenowych bakterie produkują kwas mlekowy, zmieniając środowisko na kwaśne. A w takim środowisku nie rozwijają się mikroorganizmy odpowiedzialne za gnicie i psucie się kiszonki.
Do zapewnienia warunków beztlenowych niezbędna jest folia kiszonkarska. Dobra folia powinna cechować się: wysoką wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne oraz wysoką odpornością na czynniki atmosferyczne.
Przy wyborze folii zwrócić uwagę należy na:
-liczbę warstw,
-elastyczność,
-sprężystość,
-wytrzymałość na rozciąganie i rozrywanie,
-stopień ochrony przed promieniowaniem UV,
-odporność na warunki atmosferyczne (wysoką i niską temperaturę, słońce, opady atmosferyczne),
-kolor folii.
Wysokiej jakości folie kiszonkarskie znajdą Państwo w naszych punktach sprzedaży.
Zapraszamy!